Een prachtige houten schuifdeur is een pareltje aan iedere wand. Het is een praktisch onderdeel van het interieur die een aanzicht van een ruimte compleet zal veranderen. Sterker nog, omdat de deur doorgaans twee kamers van elkaar zal scheiden worden er twee ruimtes beïnvloed. Er zijn verschillende houtsoorten om een schuifdeur mee te maken, steigerhout is een populair materiaal. De unieke eigenschappen van deze houtsoort maakt zelf een deur maken van steigerhout een prachtige klus voor de handige doe-het-zelver.

Wat zijn steigerplanken?

Steigerhout is in feite vurenhout, het zijn ongeschaafde planken die meestal gemaakt worden van Scandinavische sparren. De kopse kanten van de steigerplanken worden afgeschuind en vaak verstevigd met een platte strip van verzinkt metaal zodat de houtnerven niet kunnen splijten. In deze vorm worden de planken vaak gebruikt in de bouw, zoals de naam al aangeeft bij steigers. Het cement zorgt ook voor die typische grijze waas wat zo mooi staat in het interieur.

Zelf een deur maken van steigerhout

Wanneer je zelf aan de slag wilt gaan met steigerplanken kun je kiezen voor nieuwe planken of hergebruikt hout. Het voordeel van oude planken is die unieke kleurstelling en het karakter van elke steigerhouten plank. Het nadeel is de kwaliteit van elke afzonderlijke plank, als leek is het lastig te bepalen welke planken geschikt zijn bij zelf een deur maken van steigerhout. Wanneer je kiest voor hergebruikt hout, voor het uiterlijk of uit milieubewuste overwegingen, kun je de constructie van de deur ook uitbesteden, met een los schuifdeurbeslag kun je vervolgens de deur zelf ophangen aan de wand.

Moet je steigerhouten planken bewerken?

Deze houtsoort is niet het meest duurzaam, tenminste niet in vergelijking met sommige soorten hardhout. Daar staat tegenover dat de aanschafprijs van steigerhout relatief laag ligt. Toch mag gezegd worden dat steigerhout ook onbewerkt buitenshuis zeer goed stand weet te houden, het wordt niet voor niets zoveel gebruikt in de bouw. Je kunt gerust zelf een deur maken van steigerhout en daar lang van genieten, je kunt in overleg met de leverancier ook kiezen om de deur op maat te laten maken. Wanneer je steigerhout gebruikt en zelf het schuifdeurbeslag aan de wand kunt bevestigen, kun je tegen zeer acceptabele kosten een prachtige steigerhouten schuifdeur aan de wand hangen. Bewerking is niet nodig, ook nieuwe planken verkleuren na verloop van tijd wat juist veel karakter geeft aan het hout.

Je kunt zelf een schuifdeur maken van steigerhout, let wel altijd goed op de kwaliteit van het hout, zowel nieuw als hergebruikt. Neem bij twijfel eerst contact op met de specialist.

Winkelwagen
Scroll naar boven