Industrial design heeft een rijke historie opgebouwd. Sinds de industriële revolutie is de wijze waarop we kijken naar interieurinrichting compleet op z’n kop gezet. Voor deze periode was meubilair rijk aan details, voornamelijk vervaardigd uit hout dat een diepbruine kleur had en veel details met slechts een decoratieve waarde. Deze stijl paste totaal niet in fabrieken, waar efficiëntie, duurzaamheid en snelheid van belang waren. Zo is het Industrieel design begonnen, met als doel productiviteit in fabrieken te verhogen. Pas veel later zouden designers ontdekken dat deze pragmatische en minimalistische stijl ook heel erg mooi kon zijn. Nu zien we steeds meer industriële elementen terug in het moderne interieur. Stalen binnendeuren zijn hier een goed voorbeeld van. Waar waarom zou je kiezen voor een stalen scharnierdeur, en kun je een betaalbare stalen binnendeur kopen die kwaliteit biedt?

Functionaliteit en design komen samen

Industrieel design is niet ontstaan uit een vraag naar een mooie inrichting, het moest vooral praktisch en functioneel zijn. Elke tierlantijn en ieder stukje franje moest resoluut geschrapt worden omdat het naast een esthetische waarde geen functie vervulde. Dit heeft geleid tot rechte lijnen, een beperkt aantal robuuste materialen en een eenvoudig design dat snel implementeerbaar en goed onderhouden kon worden. Dit betekende veel beton en staal, eventueel voorzien van een beschermende coating. Dat het een duurzaam concept bleek te zijn is nu nog duidelijk te zien aan de vele fabrieken die nog overeind staan, en de laatste jaren steeds vaker een andere functie krijgen.

Toen de fabrieken werden gebouwd, was de intentie niet om in de thuissituatie een soortgelijke stijl door te voeren. Maar steeds meer ontwerpers raakte in de ban van betonnen pilaren en stalen binnendeuren, soms gecombineerd met hout of glas. In de twintigste eeuw zouden steeds meer elementen van Industrial design terugkeren in het huishouden, toch zou het nog een poos duren voordat het echt een trend werd. Voorheen werden fabrieken gezien als de tegenpool van de natuur, nu zien we steeds meer overeenkomsten. Net zoals de natuur heel praktisch en slim in elkaar zit, hebben mensen dezelfde filosofie toegepast op design. Beton is ook een natuurproduct, en is dankzij de enorm lange levensduur ook ecologisch verantwoord. Dit geldt net zo goed voor bijvoorbeeld een stalen scharnierdeur. Die wordt gemaakt van eerlijke materialen zonder tierlantijnen maar wel met een luxueuze uitstraling.

Kies voor een stalen scharnierdeur

Deuren komen in vele soorten en maten. Vaak worden ze van hout gemaakt, van houtcomposiet of van kunstof. Soms zijn ze mooi, soms functioneel maar lang niet altijd gecombineerd. De meeste deuren vallen niet op, bij het inrichten van een woning of kamer zal de deur niet het eerste element zijn waar je aan denkt. En dat is best jammer, want een stalen scharnierdeur brengt stijl en klasse naar iedere ruimte. Naar twee ruimtes om precies te zijn, want een deur is een afscheiding tussen twee ruimtes in.

Kun je een betaalbare stalen binnendeur kopen?

Er zijn twee manieren om naar de prijs van een product te kijken. Je kunt de aankoopbeslissing maken op basis van de prijs bij aankoop, of je kunt rekening houden met de gebruiksduur van het product. Bij dat laatste spreken we van prijs/kwaliteitsverhouding. Een betaalbare stalen binnendeur lijkt niet mogelijk, want staal is geen goedkope grondstof. Als je daar ook nog een flink oppervlak aan veiligheidsglas bij optelt zal de prijs flink oplopen. Daarom kun je niet spreken van goedkope stalen binnendeuren, maar van een betaalbare stalen binnendeur met een uitstekende prijs / kwaliteitsverhouding. Het is een investering waar je jarenlang van zult genieten. Daarnaast heeft Industrieel design ook een decoratieve waarde gekregen, je zult direct het effect van een goed gekozen deur zien als accent in de ruimte.

Winkelwagen
Scroll naar boven