Kasten in huis nemen veel ruimte in, zeker in kleinere kamers kan het verlies aan ruimte als storend worden ervaren. Ook voor de lichtval staan grote kasten vaak in de weg. Je kunt er ook voor kiezen om plankdragers neer te hangen. Dan gebruik je de wand eigenlijk als frame. Plankdragers zijn open waarmee je meer ruimte overhoudt in de kamer, daarnaast heb je ook duidelijk zicht op de objecten. Dit kunnen decoraties zijn, boeken of andere voorwerpen. Er zijn verschillende manieren om plankdragers te bevestigen, hier zijn alvast enkele mogelijkheden en suggesties.

Plankdragers met muurbeugels

Dit is de meest voorkomende wijze om planken aan de muur te hangen. Muurbeugels hebben vaak een soort driehoek vorm, je bevestigt ze aan de wand en legt de plank op de muurbeugels. Er zijn heel eenvoudige muurbeugels zoals je die kent van de bouwmarkten, er zijn
ook prachtige muurbeugels met opvallende designs. Waar je ook voor kiest, muurbeugels zijn plankdragers die opvallen. Als je voor een minimale uitstraling gaat kan dit soort beugel teveel in het oog springen.

Plankdragers met verzonken wandbeugel

Je ziet weleens planken die ogenschijnlijk aan de wand zweven. Dit zijn doorgaans geen massieve planken maar dunne planken die van binnen hol zijn. Aan de wand worden enkele staven bevestigd die in de uitholling gestoken worden. De plank hangt zo aan onzichtbare wandbeugels die verzonken zijn in de plank. Met een massieve houten plank is deze truc wat lastiger. Je zou dan speciale gaten moeten laten zagen, dit is geen klus waar de meeste mensen de juiste materialen voor in huis hebben. Het resultaat mag overigens wel gezien worden.

Plankdragers met leren riemen

Je kunt ook bouten aan de wand bevestigen en daar leren riemen aan hangen. Dat geeft een zeer open en natuurlijke aanblik. In tegenstelling tot de muurbeugels waar de plank op de beugels komt te rusten, hangt de plank aan leren riemen die direct aan de muur worden bevestigd. Dat staat erg mooi, het heeft dat open karakter en het leer ziet er elegant uit terwijl het toch zeer sterk en duurzaam is. De kosten vallen ook reuze mee. Je kunt leren riemen als plankdragers kopen in verschillende maten die je zelf nog op maat kunt snijden.

Heb je zelf nog goede ideeën voor originele plankdragers? Laat het ons weten, mooie foto’s zijn ook altijd welkom!