Bij de inrichting van een huis, kamer, kantoor of appartement is het handig om vooraf een stijl te kiezen. Wanneer je werkt vanuit een specifieke stijl of invloed vallen de puzzelstukjes vanzelf op hun plaats. Zo ziet een modern interieur er direct anders uit dan een klassiek interieur. Hoewel je modern en klassiek op vele wijzen kunt interpreteren zal de term alleen al direct een beeld oproepen. De industriële inrichting is erg in trek op het moment, het wordt gezien als modern terwijl het toch geïnspireerd is op design van meer dan eeuw geleden. Op welke wijze kun je de industriële inrichting het beste toepassen, en hoe maak je van een huis ook echt een thuis?

Wat is industriële inrichting?

Zelfs wanneer je een kantoorbaan hebt zul je bij “industrieel” direct een beeld kunnen vormen. Strak, veel staal, weinig details of textuur, robuust en wellicht ook een beetje saai. Op het laatste kenmerk na klopt deze beschrijving vrij aardig. Bij een industriële inrichting wordt er een brug geslagen tussen praktisch gebruiksgemak en esthetisch verantwoord design waarbij feitelijke historie vertroebeld wordt met een stukje fantasie. Wanneer we denken aan termen als “industriële inrichting” denken we namelijk niet alleen in feiten, we vormen een cliché beeld in onze geest waarin de herkenbare elementen uitvergroot naar voren komen, daarnaast worden er ook nieuwe elementen geïntroduceerd. Klinkt dat een beetje ondoorzichtig en ingewikkeld? Laten we het dan wat verduidelijken met wat praktijkvoorbeelden.

Steampunk brengt industriële inrichting terug

Je kent wellicht de term “steampunk” wel, dat is een combinatie van klassieke elementen met Science Fiction. Denk aan 

het werk van Jules Verne en H.G. Wells waarbij futuristische uitvindingen gecombineerd worden met ouderwetse technologie. De fascinatie die auteurs vandaag de dag hebben met deze invloeden zien we ook terug in interieur design. De “hipster” stijl komt ook voort uit de combinatie van klassiek en modern, de botsing tussen natuurlijke materialen en ambachtelijke werkwijze met de industrialisatie en massaproductie. Met deze informatie komen we dichter in de buurt van industriële inrichting.

Hoe gebruik je industriële inrichting in elk interieur?

Hier zijn enkele mogelijkheden om de industriële stijl door te voeren in het interieur met behoud van een eigen karakter:

  • Plaats een schuifdeur met een stalen schuifdeurbeslag die voorzien is van opvallende stalen rollers en beugels. Voor een zeer strak uiterlijk kies je ook staal als materiaal voor de schuifdeur, je kunt daarnaast voor hout kiezen voor die bijzondere combinatie van klassiek en modern.
  • Met ornamenten kun je ook snel een passende industriële inrichting creëren met bijvoorbeeld hanglampen aan draden in plaats van een armatuur. Wanneer je deze verlichting combineert met klassieke Edison lampen met die grote, glazen bolvorm combineer je wederom klassiek met modern.
  • Met een stalen schuifdeur en strak vormgegeven verlichting kan het geheel wat klinisch aandoen, door gebruik te maken van enkele kleuren hier en daar kun je de ruimte opfleuren. Gebruik ook textuur en zachte materialen als accent. Denk aan felgekleurde kussens op de bank of een bloemetje hier en daar. Geen kunstbloemen, het echte werk!
  • De industriële inrichting heeft als voordeel dat het zeer onderhoudsvriendelijk is. Er zijn minder gaten en kieren die stof vangen, de materialen zijn doorgaans eenvoudig te reinigen zonder chemische middelen. Dit maakt de industrial stijl ook uitermate geschikt voor gebruik op kantoor en in de horeca, op alle plekken waar veel mensen komen.

De industriële inrichting is weer helemaal terug, ditmaal niet meer in grote fabriekshallen maar juist in huis. Met de juiste elementen en enkele accessoires kun je optimaal genieten van het praktische gemak en tevens een oogstrelende, comfortabele ruimte inrichten met elementen die perfect op elkaar zijn afgestemd.

Winkelwagen
Scroll naar boven