Tenzij je gelijkvloers woont krijg je met trappen te maken in huis. Soms bevindt de trap zich in de gang, hal of op de overloop, er zijn ook trappen die in de woonkamer of andere kamers geplaatst zijn. Een trapgat is vaak een open ruimte, wat niet altijd praktisch is. Met een schuifdeur bij het trapgat zijn er diverse voordelen te behalen. Wat deze zijn, en hoe je zelf een schuifdeur bij het trapgat kunt installeren vertellen we je in dit artikel.

Voordelen van een schuifdeur trapgat

  • Bij het trapgat gaat veel warmte verloren. Wanneer je stookt in de huiskamer zal de warmte naar boven stijgen via het trapgat. Zo gaat er erg veel energie verloren. Zeker wanneer de trap zich in de woonkamer bevindt kan dit van invloed zijn op de stookkosten, en het woongenot. Met een schuifdeur bij het trapgat kun je deze opening beter isoleren.
  • Bij een open trap wordt er een verbinding gelegd tussen twee etages. Deze open ruimte kan in sommige gevallen ook storend zijn, bijvoorbeeld als er wordt gewerkt of harde muziek wordt gespeeld in de aangrenzende ruimte. Door een schuifdeur bij het trapgat te plaatsen kun je twee ruimtes beter van elkaar scheiden. De privacy per ruimte wordt beter, er is ook minder geluidsoverlast.
  • Wanneer je kinderen of dieren boven of juist beneden wilt houden kan een schuifdeur bij het trapgat de oplossing bieden. Let wel, het is lang niet altijd een veiligheidsmaatregel, bij een klein kind zul je eerst moeten denken aan een hekje die compleet afsluit bij de trap. Een schuifdeur voor het trapgat werkt vaak wel voor honden, en voor wat oudere kinderen. Vaak is het visueel signaal van een gesloten deur al voldoende.

Schuifdeur trapgat of scharnier deur?

Uiteraard kun je ook overwegen om een scharnier deur te plaatsen bij het trapgat. Toch is dat vaak niet praktisch of zelfs helemaal onmogelijk. Een normale deur wordt in een deurstijl geplaatst, terwijl een schuifdeur aan de wand of aan het plafond bevestigd kan worden. Daarnaast is er de uitdraai van een scharnier deur, je hebt bij een schuifdeur wel aan minimaal één zijde extra ruimte nodig.

Creatief met schuifdeuren

Bij twee trappen kan een schuifdeur ook van pas komen. Stel je hebt aan de linkerzijde een trapgat naar boven, en aan de rechterzijde een trapgat naar beneden. Door een langere schuifdeurrail te hangen kun je één schuifdeur gebruiken om één zijde af te sluiten, en de andere zijde te openen. Dit is een toepassing die bijvoorbeeld ook in een restaurant of lunchroom een uitstekende oplossing kan bieden.

Je ziet het, met een schuifdeur kun je alle kanten op, zelfs bij het trapgat is het de ideale oplossing! Voor meer inspiratie en informatie kun je terecht op Loftdeur.nl.

Winkelwagen
Scroll naar boven