Een schuifdeur maken is eenvoudiger dan je denkt

Vroeger zagen we schuifdeuren vooral in de landbouw, op het boerenland om schuren te sluiten of bij omheiningen. Daar komt ook de term “Barndeur” vandaan, “Barn” is immers het Engelse woord voor schuur. Tegenwoordig zien we ook steeds vaker schuifdeuren in huis, en daarnaast ook op kantoor en in horeca gelegenheden. Dit kan vanwege het praktische nut zijn, en vaak ook vanuit het robuuste en aantrekkelijke uiterlijk. Zelf een schuifdeur maken hoeft niet zo ingewikkeld te zijn mits je de juiste afwegingen maakt en weet waar jouw competenties liggen. Op deze pagina geven we alvast wat houvast waarmee een schuifdeur maken heel wat eenvoudiger wordt.

Begin bij het juiste schuifdeurbeslag

Een barndeur zonder een schuifdeursysteem is niet veel meer dan een mooie houten plank of stalen frame die stof hapt. Om de deur daadwerkelijk in gebruik te namen is er een schuifdeurbeslag nodig en een stalen schuifdeurrails. Een dergelijk set bestaat naast de rails (op maat) uit een tweetal beugels per schuifdeur, rollers, ophangbeugels, deurstoppers, een vloergeleider en de juiste schroeven. Bij Barndeur.be kun je een compleet set aanschaffen in diverse uitvoeringen zoals design en kleurstelling. Het materiaal is altijd duurzaam staal, het draagvermogen bedraagt 125 KG maximaal voor de schuifdeur, je kunt zelf kiezen welke stijl het beste staat in het interieur. Bij elk schuifdeurbeslag wordt uiteraard een montagehandleiding geleverd, daarmee kun je zelf dit systeem aan de wand hangen. Je hoeft geen expert te zijn, een beetje handigheid en enkele extra handjes van een vriend of familielid is al voldoende.

Schuifdeur maken op maat

Nu we het schuifdeursysteem geregeld hebben willen we een mooie schuifdeur kiezen. Dit kan een massief houten barndeur zijn zoals we kennen van vroeger, het is mogelijk een stalen frame met de gewenste indeling, afmeting en aantal vensters te kiezen. Je kunt in principe zelf aan de slag gaan met een houten schuifdeur. Houd wel rekening met het totaalgewicht, meet alles vooraf zeer goed op, kies duurzame kwaliteit hout en houd je aan de maximale dikte. Er is overigens een schuifdeurbeslag voor dikkere panelen met hetzelfde draagvermogen.

Een houten schuifdeur is zelf nog wel te maken, mits je beschikt over het juiste hout en weet waar je mee bezig bent. Een schuifdeur maken is wel een secuur klusje, je moet ook om kunnen gaan met het materiaal. Het is uiteraard ook mogelijk om een complete schuifdeur kant en klaar aan te schaffen, je kunt compleet maatwerk laten verrichten voor elke ruimte en toepassing. Dat kan wat meer kosten met zich meebrengen, daar staat tegenover dat je verzekerd bent van een perfecte kwaliteit barndeur met een lange levensduur.

De schuifdeur ophangen

Na het ontwerp en uitvoering kun je de schuifdeur bevestigen aan het schuifdeurbeslag en deze in de schuifdeurrails hangen. In tegenstelling tot het maken van de schuifdeur is dit proces een stuk eenvoudiger en doorgaans ook zelf uit te voeren. Toch uitbesteden? Dat kan uiteraard, informeer bij Barndeur.be naar de mogelijkheden.

Begin niet te snel met zagen, lassen en boren, bekijk vooraf alle mogelijkheden en beperk je tot je eigen talent. Dan kun je zelf een schuifdeur maken waar je jarenlang van zult genieten.

Winkelwagen
Scroll naar boven