Er is steeds meer aandacht voor kwaliteit en design in de woning. We zijn lange tijd tevreden geweest met standaard oplossingen en lopende band werk, nu kiezen we steeds vaker voor karakter in de woning of op kantoor. Een identiteit die aansluit op de bewoners en de gebruikers van de locatie. Deze ontwikkeling heeft er toe geleid dat de retro schuifdeur weer helemaal terug is in interieur design. Naast het opvallende uiterlijk ontdekken steeds meer mensen de praktische voordelen van de retro schuifdeur. Onze voorouders hebben er blijkbaar goed over nagedacht!

Van schuiven naar scharnieren

De retro schuifdeur was nog niet zo’n lange tijd geleden de standaard in huizen, schuren en andere soorten bebouwing tot de scharnierdeur kwam. Het gemak van een scharnierdeur bij openen en sluiten was duidelijk te zien bij een saloon deur bijvoorbeeld. Je hoeft alleen te duwen, de deur sluit vanzelf. Toch zijn scharnierdeuren in andere situaties helemaal niet zo praktisch, de uitzwaai neemt ruimte in, en bij complete deuren bestaat de kans dat er iemand onverwachts een deur in zijn of haar gezicht krijgt. In sommige situaties zijn scharnierdeuren heel praktisch, toch ontdekken we opnieuw de voordelen van de retro schuifdeur.

De voordelen van een retro schuifdeur

  • Een retro schuifdeur schuift langs de wand, er raakt geen ruimte verloren door een uitzwaai.
  • Er bestaat geen gevaar dat er iemand onverwachts aan de andere zijde van de deur staat.
  • Je kunt een schuifdeur ook half open zetten, dat is met scharnierdeuren nooit echt ideaal.
  • Een retro schuifdeur ziet er vaak prachtig uit, zeker in combinatie met een mooi stalen schuifdeurbeslag.
  • Schuifdeuren zijn erg duurzaam voor een langdurig en probleemloos gebruik.
  • Bij retro schuifdeuren worden vaak klassieke materialen gebruikt zoals steigerhouten planken of een stalen frame, dat staat erg fraai.
  • Schuifdeuren passen zowel in huizen als appartementen en in kantoorruimtes, uiteraard ook buiten bij een schuur.

Dit zijn een aantal veelgehoorde voordelen van een retro schuifdeur, het blijkt dat het klassieke ontwerp ook vandaag de dag nog steeds functioneel is.

Klassieke deur, klassiek materiaal

Hoewel je een schuifdeur van elk soort materiaal kunt maken hebben massief hout en staal de voorkeur. Deels vanwege de duurzaamheid, maar zeker ook vanwege de uitstraling. Der natuurlijke nerf van boerenhout of steigerhout bijvoorbeeld, of industriële kwaliteit staal voor een prachtig gelast stalen frame. Eerlijke materialen, die met en zonder verf er prachtig uitzien. Dit soort materialen vereisen wel een degelijk schuifdeurbeslag, dat is het set van schuifdeurrails, beugels en rollers. Niet alleen moet dit systeem een hoge last kunnen dragen, de rollers moeten soepel bewegen, zelfs bij retro schuifdeuren van meer dan honderd kilo aan gewicht.

Minder massaproductie, meer kwaliteit

De kritische consument van nu begint zich te realiseren dat onze voorouders heel goed begrepen dat kwaliteit en design goed samengaan. Dat zie je direct terug in een retro schuifdeur. Het praktische gemak van deze constructie, de duurzame materialen en de decoratieve factor dragen allemaal mee aan de terugkeer van de retro schuifdeur. Een retro schuifdeur is meer dan nostalgie, het is een keuze voor tijdloze kwaliteit en design.

Winkelwagen
Scroll naar boven