Schuifdeuren worden steeds populairder. Hoewel ze vroeger vooral buitenshuis werden gebruikt voor schuren, zien we ze tegenwoordig vaak in loft appartementen. Van daaruit is het overgeslagen naar kantoorpanden, horeca en gewoon in huis. Je kunt een kant-en-klaar schuifdeursysteem kopen met bijbehorende schuifdeur, het is ook mogelijk om zelf aan de slag te gaan. Een houten schuifdeur maken is niet zo ingewikkeld, zolang je beschikt over wat technisch inzicht en de juiste materialen. Met de informatie op deze pagina kun je goed voorbereid aan de slag!

Een houten schuifdeur maken begint met een plan

Je kunt direct enkele planken tegen elkaar timmeren en die aan de muur hangen, maar dat zal waarschijnlijk niet het gewenste resultaat opleveren. Hoewel je veel meer vrijheid hebt wat betreft de afmetingen ten opzichte van een traditionele scharnier deur, moet je wel degelijk rekening houden met de situatie. Je moet bijvoorbeeld niet alleen rekening houden met de hoogte van de deur, er zal ook een schuifdeurbeslag opgehangen moeten worden waar de schuifdeur aan wordt bevestigd. In feite moet je de houten schuifdeur maken op basis van het schuifdeursysteem, en rekening houden met de specificaties van dit set. Zo heeft een standaard schuifdeursysteem met twee ophangbeugels en een stalen schuifdeurrails een maximaal draagvermogen van 125 kilo. Let dus op voordat je met een massief eiken deur aan de slag gaat.

Materiaalkeuze en afwerking

Bij een houten schuifdeur maken kies je het materiaal op basis van duurzaamheid, uiterlijk en prijs. De prioriteit zal per persoon verschillend zijn. Steigerhouten planken zijn erg populair, niet in de laatste plaats vanwege de scherpe prijsstelling. Hergebruikt steigerhout heeft ook vaak die mooie, grijze sluier wat met name in een modern interieur uitstekend tot zijn recht komt. Let wel op goedkope planken van de bouwmarkt die vaak veel noesten en kwasten hebben, deze kunnen losraken. Dat is leuk wanneer je een doorkijkgat in de deur wilt maken, maar dat is natuurlijk niet echt de bedoeling.

Hout is een natuurproduct

Wanneer je met hout werkt, moet je rekening houden met temperatuur, luchtvochtigheid en andere externe factoren die het materiaal kunnen beïnvloeden. Bij een houten schuifdeur maken zul je doorgaans hout gaan gebruiken dat niet of nauwelijks bewerkt is, zorg ervoor dat het hout niet gaat werken, splinteren of dat er andere vervelende problemen kunnen ontstaan. Beitsen en lakken kan uitkomst bieden, zorg dat je precies weet wat de eigenschappen van het hout zijn.

Op maat een houten schuifdeur maken

Bekijk vooraf goed hoeveel ruimte er beschikbaar is, een schuifdeur moet immers ook ruimte aan de zijkant hebben om te openen. Je kunt daarnaast ook meerdere panelen aan één schuifdeurbeslag hangen met een tweede deur pakket, het is ook mogelijk om panelen over elkaar heen te schuiven voor bijvoorbeeld een kastenwand. Wanneer je meer wilt weten over alle mogelijkheden met schuifdeuren kun je eerst een kijkje nemen op Loftdeur.nl voor inspiratie, daar vindt je ook alle beschikbare onderdelen voor een compleet schuifdeursysteem. Wanneer je specifieke vragen hebt over een houten schuifdeur maken kun je altijd contact opnemen met de klantenservice.

Winkelwagen
Scroll naar boven