Welk materiaal is het beste voor een schuifdeur

Er zijn verschillende manieren om van een huis een thuis te maken met een hoofdletter “T”. Met meubilair, verlichting en raamdecoratie kun je elke ruimte omtoveren naar elke stijl die je wenst. Het is belangrijk dat een ruimte een karakter uitstraalt, en dat je een aangenaam gevoel hebt zodra je die ruimte binnen stapt. Daarom kiezen ook steeds meer mensen voor een schuifdeur.

Een schuifdeur is een deur die niet in de scharnieren van een deurstijl wordt gehangen maar als paneel die direct aan de wand wordt bevestigd. Daarmee heb je meer mogelijkheden om de deur aan te passen aan de rest van het interieur, en om de ruimte meer karakter te geven. Daarnaast is een schuifdeur ook een echte wandversiering die de aandacht zal trekken, of het nu in de woonkamer hangt, op kantoor of bij het tuinhuis. De keuze van het materiaal is de eerste stap.

Kies het juiste materiaal

Omdat een schuifdeur een los paneel is met minder restricties dan een reguliere deur heb je veel vrijheid in de keuze van het materiaal. Onze schuifdeuren worden gemaakt van hergebruikte materialen die vaak al een lang leven achter de rug hebben. Bij sommige materiaalsoorten betekent dat slijtage, de materialen die wij gebruiken zijn in de loop de jaren alleen mooier geworden en hebben zichzelf ruimschoots bewezen. Duurzame kwaliteit dus.

Grenen houten schuifdeur

Grenen schuifdeur - loftdeur - op maat gemaakt met klassiek railsysteem
Grenen schuifdeur – loftdeur – op maat gemaakt met klassiek railsysteem

Dit is in Nederland de op één na de meest gebruikte houtsoort, en in Vlaanderen neemt grenen de eerste plaats in. Grenen is een fijne houtsoort om mee te werken, al is er wel een verschil in kwaliteit te onderscheiden. Amerikaans grenen heeft bijvoorbeeld veel minder kwasten dan de Europese variant, goedkope planken in de bouwmarkt zijn vaak fragiel en kunnen gebreken vertonen.
Heipalen in de bouw worden ook gemaakt van grenen hout, dus een kwalitatief goed stuk grenen levert topkwaliteit tegen een zeer redelijke prijs. Vroeger werd grenen gebruikt in de mijnbouw. Naast de grote draagkracht gaat grenen kraken voordat het breekt. Dat gaf de mijnwerkers een waarschuwing als de mijnschacht dreigde in te storten.

De structuur van grenen is erg aantrekkelijk en de natuurlijke kleur brengt het bos naar binnen. Ook kiezen veel mensen ervoor om de deur te lakken. Dat kan met een transparante lak of een dekkende lak, het is wel mooi als de natuurlijke nerf te zien blijft. Grenen houten schuifdeuren worden op maat gemaakt en bieden een prachtig zicht aan elke wand.

Vuren houten schuifdeur

Vuren schuifdeur klassiek
Vuren schuifdeur klassiek

In Nederland is vuren de meest populaire houtsoort. Inderdaad, vuren is relatief goedkoop en daarom bij uitstek geschikt voor de zuinige Hollanders, daarnaast is het ook een sterk materiaal met een prachtige uitstraling. Vuren wordt gemaakt van de fijnspar en wordt veel toegepast in de bouw, maar ook voor muziekinstrumenten. Met name het vuren dat groeit in koudere gebieden heeft een fijne structuur die bij uitstek geschikt is voor instrumenten. Een klant dacht ooit dat de schuifdeur spontaan begon te zingen, maar het bleek zijn echtgenote te zijn die achter de schuifdeur bij de badkamer een ballade vertolkte.
Water is geen goede vriend van vuren hout, gelukkig is dit materiaal zeer goed te impregneren. Daarna heb je een vuren houten schuifdeur van zeer hoge kwaliteit met een mooie natuurlijke uitstraling. Van nature heeft vuren een bleke kleur met een gele gloed en een grove tekening. Door de zon kan deze kleur donkerder worden. In tegenstelling tot grenen heeft dit type hout geen penetrante hars geur, waarmee het in elke ruimte gehangen kan worden.

Een vuren houten schuifdeur maakt elke ruimte mooier. Het is een prachtige wandversiering die op maat gemaakt kan worden. De kwaliteit van dit hout is uitstekend en de schuifdeur kan op maat worden gemaakt.

Steigerhouten schuifdeur

schuifdeur gebruikt steigerhout
schuifdeur gebruikt steigerhout

Zoals de naam al doet vermoeden komt steigerhout uit de bouw. Dit zijn planken van vuren hout die op steigers werden gebruikt tijdens bouwwerkzaamheden. Door het gebruik trekken er fijne poeders als cement in het hout waardoor er een grijzige gloed in de tint ontstaat. Dit leidt tot een rustige kleur die niet direct in het oog springt maar wel erg aantrekkelijk is, met name in een modern interieur.
Steigerhout is hergebruikt hout dat reeds een heel leven achter de rug heeft. Na jarenlange trouwe dienst krijgen de beste planken een nieuw onderkomen aan de wand als steigerhouten schuifdeur. Dit vuren hout is zeer degelijk en kan op maat worden gemaakt tot een prachtige wandversiering. Je kunt in de nerven de oorspronkelijke herkomst zien van het hout, daarnaast zie je ook dat het hout echt gebruikt is, elke centimeter hout vertelt een eigen verhaal.

Een steigerhouten schuifdeur is een deur met karakter en een deur met een leven. Die historie zie je meteen wanneer de schuifdeur aan de wand hangt. De robuuste kwaliteit en duurzaamheid zal in elke woning nog jarenlang trouwe dienst doen.

Stalen schuifdeur

Stalen schuifdeur incl poedercoat en glas - loftdeur-volledig
Stalen schuifdeur incl poedercoat en glas – loftdeur-volledig

Niet alle schuifdeuren worden vervaardigd uit hergebruikt hout, ook hergebruikt staal is een populair materiaal voor schuifdeuren. Met een stalen schuifdeur breng je een industriële stijl in huis, met een vleugje steampunk.
Staal doet denken aan fabrieken en industrie. Daar heeft het staal van deze schuifdeuren jarenlang trouwe dienst gedaan. Door dit onverwoestbare materiaal opnieuw vorm te geven kun je prachtige stalen schuifdeuren maken. Dit type schuifdeur kom je regelmatig tegen in moderne kantoorpanden die de industriële look in het design willen opnemen. Maar ook in een knus huis misstaat een stalen schuifdeur zeer zeker niet. Voor liefhebbers van steampunk ligt de combinatie van een stalen schuifdeur met industriële lampen voor de hand. Hoewel staal vooral mooi staat in een modern interieur past de rijke kwaliteit van hergebruikt staal met vegen, groeven en kleurverschillen ook zeker in een meer traditionele inrichting.

Steigerhouten schuifdeur met staal

Schuifdeur steigerhout met staal robusto 2
Schuifdeur steigerhout met staal robusto 2

Als je niet kunt kiezen tussen hout en staal kun je kiezen voor een steigerhouten schuifdeur met staal. Deze deur wordt op maat gemaakt. Eerst worden de beste hergebruikte steigerhouten planken geselecteerd en op maat gezaagd. Vervolgens wordt er een stalen frame omheen geslagen en aan elkaar gelast. Het resultaat is een zeer solide schuifdeur met een enorm luxueuze uitstraling. De beste eigenschappen van natuurlijk hout en industrieel staal komen samen en maken van elke wand een functioneel museum. Functioneel, want een schuifdeur is niet alleen mooi om naar te kijken, het is ook een gebruiksvoorwerp dat praktisch combineert met prachtig.
Hiermee heb je wat meer informatie over de verschillende materialen, en de overwegingen die je kunt maken. Je kunt zelf de maten opmeten in je eigen huis, en met het bijbehorende schuifdeurbeslag kun je zelf de deur ophangen. Dat bespaart tijd en kosten. Op deze manier komt een prachtige schuifdeur uit hergebruikt materiaal voor iedereen binnen bereik. Voor meer informatie kun je op de diverse product pagina’s kijken, of neem even contact met ons op over alle mogelijkheden. Een schuifdeur is te hangen aan houten en betonnen wanden, en met speciale schroeven zelfs aan gipswanden.

Neem ook zeker een kijkje op onze portfolio pagina waar je een aantal praktijkvoorbeelden kunt zien. Zo is het makkelijker om te bepalen welk type schuifdeur het meest geschikt is voor jouw woning. Een schuifdeur is te hangen in de woonkamer, keuken, slaapkamer, maar ook op kantoor, in de horeca en zelfs in de tuin bij de schuur of aan het tuinhuis.

Naast de schuifdeur heb je ook een schuifdeurbeslag nodig. Die zijn er in verschillende variaties zoals een zwart stalen schuifdeursysteem voor een klassieke uitstraling, of een RVS versie voor een moderne look. Meerdere schuifdeuren kunnen eventueel ook over elkaar heen schuiven, bijvoorbeeld als kastdeuren in de keuken. Laat je inspireren en neem voor meer informatie contact met ons op.

Winkelwagen
Scroll naar boven