Design stijlen komen en gaan… en komen weer terug. Net als in de kledingindustrie zie je binnen de architectuur en het interieur design steeds opnieuw stijlen en invloeden terugkomen. Neem bijvoorbeeld de industriële inrichting. Die is de laatste jaren weer enorm populair geworden, terwijl de stijl al enkele eeuwen oud is. Hoe is de industriële inrichting ontstaan, en waarom is deze stijl weer zo populair geworden?

Geschiedenis van industriële inrichting

Rond 1750 begon de industriële revolutie. Engeland liep voorop, in de rest van Europa begon deze revolutie in de negentiende eeuw. Van ambachtelijk werken gingen we naar grote fabrieken en massaproductie. Prijzen van producten daalden, technologische vernieuwingen kwamen in een stroomversnelling. Er ontstond een nieuwe arbeidersklasse, wegen en werkplaatsen werden aangepast op deze nieuwe manier van werken. Daarmee ontstond ook de industriële inrichting.

Eenvoudig, strak en functioneel

De tierlantijnen van de Renaissance werden resoluut aan de kant geschoven, alles moest nu functioneel en onderhoudsvriendelijk zijn. Hout werd vervangen door staal, aantrekkelijk design werd ondergeschikt gemaakt aan functioneel ontwerp. Daardoor ontstond er een industriële inrichting met een geheel nieuw uiterlijk. De noodzaak voor efficiëntie had wel een bepaalde charme die destijds niet echt werd gewaardeerd. De laatste jaren is er wel steeds meer waardering gekomen voor de industriële inrichting, vooral ook buiten de industrie.

Hergebruik van oude fabrieken

Strijp-S in Eindhoven is een goed voorbeeld van industriële inrichting in onze tijd. Toen de Philips fabrieken werden gesloten ontstond er een “ghost town” van industriële gebouwen. Ze waren nog lang niet versleten, industrieel design is nagenoeg onverwoestbaar. Afbreken zou jammer zijn, er werd gezocht naar een nieuw functie. Jonge en innovatieve ondernemers zagen hier potentie om nieuwe concepten te realiseren, vooruitziende ideeën te ontwikkelen en ook weer ambachtelijke vaardigheden een nieuwe kans te geven. De oude fabriekshallen kregen een nieuwe functie als kantoor voor hippe bedrijfjes. Omdat deze ondernemers ook moesten eten kwamen er leuke horeca tentjes die alles vers en op ambachtelijke wijze bereiden. Oud en nieuw kwam samen, werken en genieten was in balans, alles dankzij de industriële inrichting.

Beetje oud, beetje nieuw

De industriële inrichting weet de perfecte balans tussen praktisch gebruik en opvallend design te creëren. Een stalen schuifdeur met een mechanisch schuifdeurbeslag die prominent aanwezig is in de ruimte, minimalistische hanglampen met een stevige stroomdraad en Edison lampen. Kleine details die mooi aansluiten op een strakke industriële inrichting. Of denk aan een boerenhouten schuifdeur met een stalen schuifdeurbeslag in een minimaal ingerichte loft. Je ziet natuurlijk hout in combinatie met ambachtelijk gefabriceerd staal in een moderne setting. Eeuwenlang design komt samen. Het zou niet moeten passen maar toch werkt het. Met industriële inrichting creëer je de perfecte balans tussen oud en nieuw, design en comfort, luxueus en bescheiden.

Winkelwagen
Scroll naar boven