Je kunt een interieur op vele verschillende manieren inrichten, het is verstandig om per ruimte een specifieke stijl te kiezen en daar de inrichting op af te stemmen. Je kunt een combinatie van stijlen maken voor een “Bohemian” look, maar dat kan snel leiden tot een interieur zonder lijn en richting. Het interieur industrieel concept is een stijl die strak en modern is, geïnspireerd op de industriële revolutie maar dan met een moderne interpretatie. Deze stijl wordt vaak toegepast in loft appartementen, met open ruimtes die “ademen”. Naast de indeling van de ruimte houd je ook rekening met het meubilair, de kleuren en bijvoorbeeld een schuifdeursysteem om de ruimtes met elkaar in verband te brengen.

Inspiratie uit de industrie

Ten tijde van de industriële revolutie ontstonden er grote fabriekshallen waar honderden of zelfs duizenden mensen werkzaam waren. Er was geen plaats voor tierlantijnen, kunstzinnige decoraties en franje. De interieur industrieel inrichting moest zakelijk, sober en functioneel zijn. Steeds meer fabriekshallen komen leeg te staan door automatisering, door hergebruik van deze locaties is er niet alleen meer waardering gekomen voor de praktische functionaliteit, maar ook voor de strakke esthetiek. De balans is erg mooi, er straalt een zekere rust uit een interieur met een industrieel geïnspireerde stijl.

Industrieel hoeft niet saai te zijn

Een veelvoorkomende fout die mensen maken met een interieur industrieel concept is eenzijdigheid. Wanneer je alleen staal, beton en effen kleuren gebruikt kan de ruimte saai worden zonder eigen karakter. Met enkele elementen kun je de ruimte tot leven brengen. Plaats bijvoorbeeld een schuifdeur. Dat is een massief stuk hout, die kun je voorzien van een verflaag of juist natuurlijk laten. Hout geeft warmte aan de kamer die bij een industrieel interieur vaak ontbreekt. Dat geldt ook voor een stalen schuifdeurbeslag, hoewel het industriële kwaliteit staal betreft, is het juist die opvallende mechaniek en ambacht waarmee je een accent geeft. Een traditionele deur kan de ruimte geen extra karakter geven, een schuifdeursysteem kan dit wel realiseren. Denk ook aan hanglampen met grote, opvallende bollen en stroomdraad, dergelijke accenten maken het verschil.

Interieur industrieel moet functioneel zijn

Los van het uiterlijk is industrieel design zeker ook gericht op functionaliteit. Elk element staat in dienst van woon- en leefcomfort, met een precisie die wel iets wegheeft van Feng Shui. Ook hier scoort een schuifdeur wederom goed, je bent niet gebonden aan standaard maten, er is geen draaicirkel omdat de schuifdeur langs de muur loopt, en het systeem met stalen beugels en rollers opent en sluit zonder enige frictie. Het is niet voor niets dat schuifdeuren ook een belangrijk element uitmaken in diezelfde fabriekshallen waar de inspiratie vandaan komt.

Een industrieel interieur brengt vorm en functie op een bijzondere wijze samen. Houd er rekening mee dat de “Industrial” look zeker niet saai hoeft te betekenen. Kijk goed naar praktijkfoto’s voor meer inspiratie om je eigen omgeving dat bijzondere accent te geven.

Winkelwagen
Scroll naar boven